היום השלישי: פרצ'ב ויער פרצ'ב

Our Pictures from Persaw

קצת על פרצ'ב

פרצ'ב היא עיירה במזרח פולין, בה חיו ערב המלחמה כ-5,000 יהודים, יותר ממחצית מתושבי העיירה. באוגוסט 1942 גורשו מרבית תושבי העיירה היהודים לטרבלינקה. מקצת מהיהודים בעיירה הספיקו לברוח ליערות סמוכים עם תחילת הגירוש. את הגירוש ערך כח מבטליון משטרת-הסדר הגרמני 101, עליו כתב החוקר כריסטופר בראונינג את ספרו "אנשים רגילים". באוקטובר 1942 ערך הבטליון סריקות ביערות הסמוכים ויהודים שנמצאו במספר בונקרים (מספרם מוערך בכ-500) נורו מיד.

לאחר סריקות אוקטובר 1942 המשיכו לפעול ביער פרצ'ב מספר קבוצות של פרטיזנים יהודים וקבוצות של פרטיזנים בהן יהודים ושבויי מלחמה רוסיים שנמלטו. באביב 1943 סרקו כוחות בטליון משטרת הסדר את היער מחדש, וב"מחנה-יער" של קבוצת פרטיזנים מעורבת נתקל, לראשונה, בהתנגדות חמושה. על-אף ניסיונות ההתנגדות כ-120 פרטיזנים יהודים ורוסים נהרגו.

אחרי המלחמה היתה פרצ'ב אחת העיירות הבודדות בפולין בהן נעשה ניסיון יהודי לחזור ולהתגורר. ב-1946 כבר חיו בה 200 יהודים. באותה השנה השתלטו על העיירה פרטיזנים אנטי-קומוניסטיים וביצעו בה פוגרום ביהודים, בו נרצחו 3 יהודים. בעקבות פוגרום זה עזבו את העיירה כלל היהודים.