עוד לא היינו שם… נכתוב כשנהיה. בינתיים – אתם מוזמנים לקרוא למטה קצת על המקום…
קצת על המקום: מסלול הגבורה בורשה
מסלול הגבורה מוביל מכיכר השילוחים לאנדרטת רפפורט לזכר מורדי גטו ורשה. המסלול משובץ אבני זיכרון שחורות, המוקדשות ל-12 יהודים שפעלו בגטו ורשה, והפגינו חוסן רוחני וגבורה. האבנים אחידות ועליהן רשומים זמן קיומו של הגטו, שמות הנזכרים ותיאורם. מלבד אבני הזיכרון האישיות, כולל המסלולים גם כמה מצבות לזכר ארגונים או מאורעות חשובים.
מסלול הגבורה רצוף באנדרטאות לאנשי מפתח מייצגים בשואה. נתיב הזיכרון היהודי כולל 16 אבני גרניט שהוצבו ב-1988 לציון הנספים היהודים בשואת יהודי פולין. האבנים מוקדשות לזכר מאות אלפי היהודים שנרצחו בשנים 1943-1940 בגטו ורשה, לזכר גיבורי מרד גטו ורשה ולזכר מספר יחידים, שמצאו מותם במהלך השואה. כל אבן נושאת הקדשה בעברית, יידיש ופולנית.
כמה מהאנשים הנזכרים על האבנים:
– יצחק קצנלסון היה משורר וסופר יהודי מוכר מאד ברחבי הגטו, נספה בטרבלינקה יחד עם בנו.
– יאנוש קורצ'ק, מורה ומחנך יהודי שצעד יחד עם ילדיו מבית היתומים עד לאומשלגפלץ, ולבסוף נרצח יחד איתם בטרבלינקה למרות שהייתה לו האפשרות להינצל.
– פרומקה פלוטניצקה הייתה חברה באי"ל (ארגון יהודי לוחם). פרומקה הייתה קשרית, והאבן לזכרה היא למעשה אבן לזכר כל הקשריות האמיצות שהעבירו מידע תוך סיכון חייהן. פרומקה נרצחה בשנת 1943.
– מרדכי אנילביץ' היה מפקד הארגון היהודי הלוחם ועמד בראש מרד גטו ורשה. נהרג במהלך קרב מול הנאצים בגטו.
– אריה וילנר היה ממונה על קשרי החוץ של אנשי המחתרת. הוא פעל בסתר מדירתו בורשה עד שמישהו הלשין עליו. אריה עבר עינויים קשים אך לא גילה את סודות המחתרת.