Our pictures from Kyelce
קצת על המקום: קיילצה
קיילצה היא עיר המונה היום כ-205,000 תושבים. ערב מלחמת העולם השניה חיו בה 24,000 יהודים. עם כיבוש פולין החלו פעולות נגד היהודים בקיילצה, אולם גטו הוקם בעיר רק באביב 1941. בתוך הגטו נכלאו גם כ-3,000 יהודים מכפרי הסביבה.
באוגוסט 1942 חוסל הגטו ומרבית תושביו נשלחו להשמדה בטרבלינקה.
בתום המלחמה יהודים ששרדו את המלחמה ניסו לשוב ולגור בקיילצה. לא כל המקומיים ראו בעין יפה את שובם של היהודים לבתיהם. ביולי 1946, אספסוף זועם ערך פוגרום ביהודים ששבו, בו נרצחו 42 יהודים, מתוך 163 היהודים ששבו לעיר בתום המלחמה. בעקבות הטבח התגבר זרם היהודים שעזבו את פולין, וכן רבים בדעת-הקהל הבין-לאומית הבינו כי ליהודים אין יכולת אמיתית לשוב לבתיהם.
המשטר הסובייטי בפולין שאחרי המלחמה, והימין הלאומי בפולין האשימו אלה את אלה בפוגרום. כמה ממשתתפי הפוגרום הועמדו לדין ותשעה מהם הוצאו להורג.
בבית הקברות היהודי בעיר ניצבת אנדרטה לזכרם של נרצחי הפוגרום. ב-1996, במהלך טקס זיכרון בקיילצה, ביקש ראש העיר את סליחת היהודים. ב-4 ביולי 2006, לציון 60 שנה לפוגרום, התנצלה ממשלת פולין באופן רשמי על האירוע, שהוגדר על ידיה כ"מעשה זוועה, בושה גדולה, טרגדיה ליהודים וטרגדיה גם עבור הפולנים". לזכר הקורבנות הוצב בעיר פסל וניטע עץ אלון.